1. Anasayfa
  2. Bilgi Köşesi
  3. İmmünoglobulinler: Nedir ve ne içindir?

İmmünoglobulinler: Nedir ve ne içindir?

İmmünoglobulinler (Ig) nedir?

İmmünoglobulinler, kan ve tükürük, gözyaşı ve anne sütü gibi salgılar dahil olmak üzere farklı vücut sıvılarında bulunan “Y” proteinleridir. Beyaz kan hücreleri de dahil olmak üzere belirli hücreler tarafından üretilirler ve ana işlevleri, antijenleri veya yabancı maddeleri nötralize etmek için tanımlamaktır.

Kaç çeşit immünoglobulin vardır?

İmmünoglobulinler (Ig) antikorlar olarak da bilinir ve büyüklük, yük, kimyasal bileşim ve immün savunmadaki farklı işlevleri bakımından birbirinden farklı beş ana türü (IgG, IgA, IgM, IgD ve IgE) vardır. strateji.

İmmünoglobulinlerin İşlevleri

  • IgG: IgG’nin %80’i kanımızda ve anne sütünde bulunur ve plasenta bariyerini geçebilir. Toksinleri ve virüsleri örtmede, yok edilmeleri için bağışıklık sisteminin diğer hücreleri tarafından alımlarını hızlandırmada çok etkilidir. Vücudumuzun yabancı maddelere karşı koruma ve aşı tasarımı için bir immünoglobulin göstergesidir.
  • IgM: Kanımızda %5-10 konsantrasyona sahiptir ve sıklıkla savunma hücrelerimizin çoğunun yüzeyine bağlı olarak bulunur. İşlevi, ilk savunma hattıyla birlikte hareket etmek, bakterileri yok etmede çok etkili olmak ve bir patojene maruz kalıp kalmadığımızı tespit etmek için bir teşhis göstergesi olarak işlev görmektir.
  • IgE: Kandaki konsantrasyonları %1’den azdır ve esas olarak deride bulunur. Alerjilerde ve parazitlerin neden olduğu bir enfeksiyon olduğunda bağışıklık tepkileri ile ilgilidir.
  • IgD: Genellikle savunma hücrelerinin yüzeyine bağlı olduğu için kanda çok düşük konsantrasyonlarda bulunur. Mikropların varlığında özellikle beyaz kan hücrelerinin savunmasını uyarmada çok etkilidir.
  • IgA: Kanda %10-15 konsantrasyona sahiptir ve diğerleri arasında tükürük, gözyaşı, solunum mukozası salgıları, anne sütü gibi birçok vücut sıvısında bulunur. Özellikle IgA, annenin yenidoğana sağladığı “ilk süt” olan kolostrumdaki proteinlerin %50’ye kadarını sağlayabilir. Varlığı, vücudumuzun iç yüzeylerini doğrudan nötralize ettiği toksinlerden, bakterilerden ve virüslerden korumanın anahtarıdır.

Kolostrum nedir?

“İlk süt” olarak da bilinen kolostrum, tüm memelilerin yeni doğan bebeklerine doğumdan sonraki ilk 24-48 saat içinde sağladıkları ve ömür boyu bağışıklığın temelini oluşturan meme salgısıdır. Bileşimi, diğerlerinin yanı sıra katılar, proteinler, immünoglobulinler, yağlar ve büyüme faktörlerinde daha yüksek olması bakımından sütten farklıdır.

Hem insan hem de sığır kolostrumu, normal sütten daha yüksek konsantrasyonda çeşitli antikorlar içeren kalın, yapışkan, sarımsı bir sıvıdır.

Sığır Kolostrumu

Refah için birçok fayda sağlayan ve yüksek konsantrasyonlarda IgG (%51’e kadar) ile IgM ve IgA’ya sahip bir besindir. Uzun yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır, kabul görmektedir ve hem sıvı hem de katı formlarda (kapsül, tablet, toz) alınmaktadır.

  1. Bagwe, S. et al. (2015). Bovine colostrum: an emerging nutraceutical.
  2. Iáñez Pareja, E. Curso de Inmunología General. Departamento de Microbiología, Universidad de Granada.
  3. Igea Aznar, J. M. (2007). Atlas of Allergies and Clinical Immunology.
  4. Schroeder Jr, H. W. et al. (2010). Structure and Function of Immunoglobulins.
  5. Silva, E. G. et al. (2019). Bovine colostrum: benefits of its use in human food.
  6. Stelwagen, K. et al. (2009). Immune components of bovine colostrum and milk.
  7. Understanding the Immune System: How It Works. NIH Publication No. 03-5423 September 2003.
  8. Zapatera, B. et al. (2015). Immunonutrition: methodology and applications.
Sosyal ağlarda paylaşın

En çok okunanlar

En Yeniler