Propolis nedir?
Propolis veya propolis kelimesi, Yunanca “ön” veya “girişinde” anlamına gelen “Pro” ve “topluluk” veya “şehir” anlamına gelen “polis”, kovanı korumak için kullanılan bir madde anlamına gelir. Arıların kovan yapımında, onarımında, izolasyonunda ve muhafazasında kullandığı, bileşimi karmaşık, kıvamı viskoz, mumsu bir reçinedir.
Kovanlarda propolisin önemi
Propolis, arı kovanlarında bulunan ve arılar tarafından kovanlarındaki açık alanları ve çatlakları kapatmak için çimentolama malzemesi olarak kullanılan doğal reçineli (mumsu) bir madde olan “arı tutkalı” olarak da adlandırılır. Arı larvalarını, bal depolarını ve peteği korumak için “temizleyici veya antiseptik” etkisi için de kullanılır. Aynı şekilde propolis, suyun kovana girmesini engeller, bu da nemi sabit tutar ve kovana hava akışının kontrol edilmesine yardımcı olur.
Arılar propolisi nasıl üretir?
Propolis veya propolis işçi arılar tarafından müsilajlar, sakızlar, reçineler ve kafesler gibi birçok bitki reçineli salgılarından ve ayrıca hurma, çam, kızılağaç, kavak, kayın, kozalaklı ağaç gibi farklı bitki türlerinin yaprak tomurcuklarından toplanır. ve huş ağacı ve daha sonra tükürük ve enzimatik salgılarla karıştırılır.
Propolisin bileşimi
Propolis esas olarak reçine (%50), mum (%30), uçucu yağlar (%10), polen (%5) ve diğer organik bileşiklerden (%5) oluşur. Fenolik bileşikler, flavonoidler, terpenler, diğerleri arasında propoliste bulunan ana organik bileşiklerdir.
Pinocembrin, kaempferol, apigenin, kateşin, naringenin, galangin ve kersetin dahil olmak üzere propolis ekstraktlarında on iki farklı flavonoid bulunmuştur; iki fenolik asit, kafeik asit ve sinnamik asit; ve resveratrol adı verilen bir stilben türevi.
En önemli biyoaktif maddelerden biri olan havlıcan nedir?
Galangin, propolisteki en önemli biyoaktif maddelerden biridir, bu nedenle yutulduğunda her zaman kontrol edilmesi gereken bir kalite ve besin değeri sembolüdür.
Tükettiğiniz ürünlerin en az %10 yüksek saflıkta havlıcan içerdiğinden emin olun.
Propolis ayrıca B1, B2, B6, C ve E vitaminleri gibi önemli vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, bakır, çinko, manganez ve demir gibi faydalı mineralleri de içerir. Süksinik dehidrojenaz, glukoz-6-fosfataz, adenosin trifosfataz ve asit fosfataz gibi bazı enzimler de propoliste bulunur.
Propolis kullanımı
Propolisin geleneksel kullanımlarının uzun bir tarihi vardır. Mısırlılar, cesetleri mumyalamak için özelliklerini tanıdılar. Yunanistan ve Roma’da doğal yara temizleyici ve onarıcı olarak ve ağız dezenfektanı olarak kullanılmıştır.
Son birkaç on yılda propolis, insan refahı için öncelikli bir gıda haline geldiği Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bir sağlık gıdası olarak giderek daha popüler hale geldi.
Ticari olarak çok çeşitli şekillerde bulunur. Propolis içeren tabletler, kapsüller veya öksürük şuruplarından sabunlara, kremlere, jellere, cilt losyonlarına ve hatta diş macunlarına, gargaralara, şampuanlara veya antiseptik karışımlara kadar. Gıdalarda propolis şekerlerinde, sakızda, şarapta, keklerde, çikolatalarda bulabiliriz ve aynı zamanda eti korumak için de kullanılır.
Propolisin kullanım alanları nelerdir?
Gıda endüstrisinde, besin değeri ve gıda muhafaza teknolojisinde kullanımı nedeniyle birçok müstahzarda kullanılmaktadır. Ayrıca farmasötiklerde hem katkı maddesi olarak hem de bazı terapötik preparatlarla sinerji içinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dermatolojik ve kozmetik uygulamalar, propolis ve ekstraktlarının diğer yaygın kullanımlarıdır. Doku rejenerasyonu ve yenilenmesi üzerindeki etkileri iyi araştırılmış ve çeşitli kozmetik uygulamalarda birçok fayda sağlamıştır.
Propolisin faydaları
Propolisin uzun süredir devam eden kullanımı, hem etkilerini test etmek için in vitro çalışmalar yoluyla hem de insanlarda yutma ve topikal uygulama yoluyla faydalarını göstermiştir. Bunlardan bazıları:
- In vitro çalışmalar, propolisin içerdiği bitki kökenli flavonoid bileşenlerinin varlığı nedeniyle antioksidan aktiviteye sahip olduğunu kanıtlamıştır.
- Propolis, “doğal temizleme” etkileri nedeniyle periodontitise neden olan bakteri plağının gelişimini kısıtlamada faydalar göstermiştir. Propolis özleri, kişinin ağız hijyeninin kötü olması nedeniyle hoş olmayan nefesten muzdarip olduğu bir rahatsızlık olan ağız kokusunda da çok faydalıdır.
- Propolis, krem ve merhem gibi dermatolojik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt bakım ürünlerinde kullanımı, mükemmel cilt toleransı ile cilt yenilenmesi ve onarımı üzerindeki etkilerine dayanmaktadır.
- Birçok çalışma, bu aktivitelerin antioksidan etkisinden kaynaklandığını ileri sürmüştür.
- Solunum rahatsızlıkları için Ekinezya, Bal veya Arı Sütü ile kombine edilmiş farklı bitkisel farmasötik preparatlarda kullanılmıştır.
Propolis vücuda nasıl alınır?
Gördüğümüz gibi propolis, kremler, merhemler veya diğer topikal formülasyonlarda uygulanabileceği gibi farklı preparatlarda (kapsüller, oral-sıvı flakonlar vb.) alınabilir.
Tavsiye edilen propolis miktarı
Propolis iyi bir güvenlik profili göstermiştir, aslında İspanya Tüketici İşleri, Gıda Güvenliği ve Beslenme Ajansı bu bileşen için maksimum tüketim limitleri belirlememektedir.
Ne kadar propolis alabilirim?
Çok miktarda çiğ propolis çiğnemenin mide bulantısına ve sindirim bozukluklarına neden olabileceğini unutmamak önemlidir.
Ayrıca arı türevi bir ürün olduğundan, almadan önce arı ürünlerine (polen, bal vb.) karşı özel bir hassasiyet olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir.
Gıda takviyesi olarak propolis
Propolis olarak da adlandırılan propolis, birçok ve çeşitli faydaları nedeniyle gıda takviyesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Propolis takviyesi almadan önce, kalitesini doğru bir şekilde değerlendirerek bileşenlerini doğrulamak önemlidir. Bunu yapmak için, aşağıdakiler gibi bir dizi resmi parametreye bakmak gerekir:
- Toksik kirleticilerden arınmış olmak.
- Düşük yüzdelerde mum, çözünmeyen madde ve kül içerir.
- Aktif bileşiklerin türünü belirlemek için botanik kökenini tanımlayın.
- Aktif madde içeriğinin yüksek olması.
- Bu nedenle propolisin kalitesini değerlendirmek için fiziksel ve organoleptik özelliklerinin (görünüm, kıvam, tat, köken, renk veya koku) görsel olarak incelenmesi gerekir.
Propolisli arı sütü
Bal arılarının iki önemli ürünü olan propolis ve arı sütü, eski çağlardan beri geleneksel besin maddeleri olarak dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Her ikisi de hem insanlarda hem de hayvanlarda gıda refahı için etkili olduğu bilinen çok miktarda aktif bileşene sahiptir.
Propolis ile karşılaştırıldığında, arı sütünün üç ana besin maddesi bakımından daha zengin olduğu bulunmuştur: proteinler, karbonhidratlar ve lipitler.
Arı sütü, işçi arıların mandibular ve hipofaringeal bezleri aracılığıyla ürettikleri sarımsı beyaz, kremsi, asidik bir salgı karışımıdır. Mineraller, vitaminler, karbonhidratlar ve proteinler açısından zengin besleyici bir salgıdır. Birçok minerali (başlıca kalsiyum ve demir), vitaminleri (başlıca riboflavin, niasin, tiamin), yağ asitlerini, şekerleri, proteinleri ve serbest amino asitleri içerir.
Propolis ve ekinezya
Ekinezya gibi bağışıklık sisteminin çalışmasına yardımcı olabilecek maddeler içeren ürünler vardır. Bazen bu tür ürünlerde propolis gibi diğer bileşenlerle birlikte bulunur.
Ekinezya’nın faydaları, EMA, Alman Komisyonu E ve EFSA ON HOLD (3950, 4032, 3342) monograflarında kaydedildiği gibi solunum sisteminin normal işleyişi için yararlılığının yanı sıra normal yaşamın korunmasına katkıda bulunmasını içerir. bağışıklık fonksiyonu (EFSA BEKLEMEDE 2366).
Propolis aynı zamanda sağlığımız için de güçlü bir müttefiktir, çünkü arıların kendilerinin kovanın duvarlarını ve hücrelerini kapatmak ve böylece petekleri korumak için kullandıkları bir maddedir.